Archive Press

back

START DATE & TIME:

18 Jun 2015
12:00

END DATE & TIME:

19 Jun 2015
22:00

Location

Zernikelaan 17, Groningen

TransFuture Festival 2015

Logo TFF klein                                                

Een uniek festival rond nieuwe energie en verandering op EnTranCe

Een gratis festival over energie, duurzaamheid en nieuwe kansen.
Kom kijken en zie zelf wat er allemaal mogelijk is met nieuwe energie.

De toekomst is duurzaam!


De wereld verandert. Maar wat nog het meest verandert is de manier waarop we energie
opwekken en energie gebruiken. Steeds meer zuinige en duurzame technologie is klaar voor gebruik. En steeds meer mensen vinden dat leuk. Duurzaam is allang niet meer hetzelfde als duur. Verandering zit in de lucht. Dat maakt het TransFuture Festival extra interessant en leuk.

Slimme netwerken? Zonne-energie? Biogas? Brandstofcellen?
Duurzame mobiliteit?
Warmte uit de bodem? Micro-windturbines?
Milieuvriendelijk bouwen?

Op deze 1e editie van het TransFuture Festival ontmoet je onderzoekers, studenten, zzp’ers, bedrijven en publiek. Mensen met twee benen op de grond en één overtuiging: de toekomst is al begonnen!

Programma
Klik hier voor het volledige programmaoverzicht. Hieronder vind je alvast enkele highlights uit het programma:

Donderdag 18 juni 2015

14.00 uur        Solentec (Transitietent)

15:00 uur        Inloop bedrijven

15:30 uur        Het grote Europese Energiedebat (Hoofdpodium)
Ondernemers als frontrunners naar een Europese energie-unie?
De nieuwe energie-unie: één energiebeleid voor alle lidstaten. Is zo’n unie noodzakelijk om de plannen in het Energieakkoord uit te voeren? Wie doen eigenlijk het échte werk in de energietransitie? Wat betekent een energie-unie voor ondernemers? En in het bijzonder voor ondernemers in Noord-Nederland?

In een energiek debat met toonaangevende sprekers zoeken we samen antwoorden op actuele vragen rond de energietransitie. Debaters uit alle geledingen van de energiewereld geven hun mening en verdedigen die.
Het debat wordt geleid door Pieter Sijpersma, hoofdredacteur bij Dagblad van het Noorden.
Organisatie: Stichting Energy Valley, Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, Informatiebureau van het Europees Parlement en Dagblad van het Noorden.

16.00 uur        WarmteStad Groningen (Transitietent)
Duurzame war
mte en koeling uit de grond
Logo WarmteStad

Een van de grootste ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie is het benutten van warmte en koude uit de ondergrond. WarmteStad is opgericht door de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, met het doel deze duurzame warmte- en koudebron verder te ontwikkelen en te exploiteren. Zo slaat WarmteStad vlak naast het EnTranCe-terrein een grondbron die energie kan leveren aan huishoudens en bedrijven in het noordelijk deel van de Stad. WarmteStad-directeur Dick Jansen laat zien hoe het initiatief is georganiseerd en wat het oplevert.

17.30 uur           Presentatie New Energy, Green Harvest en Groen Gas (Hoofdpodium)

17:30 uur           Groengasbarbecue en muziek!
Extra lekker: biologisch vlees en groen gas

14355132917_ea6da9f747_o-1    shutterstock_9161641-1
Een duurzame barbecue? Op het TransFuture Festival kan het én gebeurt het. Biologisch vlees
uit de regio en barbecues op Groen Gas (afkomstig van suikerbieten!) verzorgd door EnTranCe,
Energy Valley, Zernike Campus Groningen en de Bedrijvenvereniging VBGW. De barbecue wordt
een ongedwongen duurzaam feestje, waar je onder het genot van een hapje en een drankje naar
verschillende presentaties kunt kijken of andere bezoekers ontmoet. Natuurlijk is er ook gedacht
aan vleesloze gerechten.

18.00 uur          Officiële opening van het TransFuture Festival
Voorsprong in verandering en transitie

Nienke Homan E 01-05-2015-1    
Gedeputeerde Nienke Homan en Jeroen van den Berg, manager van EnTranCe, openen gezamenlijk het TransFuture Festival 2015. EnTranCe is een mooi voorbeeld van wat er kan gebeuren als bedrijven, kennisinstellingen en overheden samenwerken aan nieuwe ontwikkelingen. Op het gebied van energie-innovatie loopt Noord-Nederland dankzij deze samenwerking al een tijdje voorop. Op een energieke manier zullen Nienke Homan en Jeroen van den Berg het succes van de samenwerking verbeelden.

19.30                   Optreden van Elske DeWall

Elske DeWall
Met twee albums en een derde in de maak heeft Elske DeWall haar plek in de Nederlandse muziekscene veroverd. De singer-songwriter, bekend van o.a. de titelsong van de serie ‘Moordvrouw’, is een graaggeziene muzikale gast bij DWDD en had bijzondere samenwerkingen met o.a Jonathan Jeremiah, Lionel Richie en het Metropole Orkest. Ondersteund door haar vijfkoppige band, brengt Elske een krachtige en energieke live show met haar soulvolle popliedjes.


Vrijdag 19 juni 2015

11.15 uur            Jonge onderzoekers – demonstraties (Futureplein)
Duurzame energie die echt werkt!

shutterstock_105154238
Zelf op onderzoek uitgaan, hoe leuk is dat! Zelf gas maken? Het kan. Hoe werkt een zonnecel? Vind het zelf uit. Een klein windmolentje… idem. Bij de Jonge Onderzoekers leer je dat allemaal door het te doen, in je vrije tijd. Zo ben je goed bezig met je eigen toekomst. En het werkt allemaal echt.
Wie had gedacht dat die ballon met groen gas ook in het groot bestaat en dat je er auto’s en trucks op kunt laten rijden?

13.15 uur            Finale Energy Challenges Groningen (Hoofdpodium)
Energiebesparing op school
wie is baas?
Energy Challenge
De toekomst begint bij jongeren. Bij de verandering van ons energiegebruik nemen zij dus een belangrijke plaats in. En als eerste moet de school eraan geloven. Die kan bijna altijd veel zuiniger. Energy Challenges is een landelijke wedstrijd om scholen zuiniger te maken. De teams die de beste resultaten hebben geboekt, strijden met elkaar in de finale. Tijdens het TransFuture Festival worden de prijzen uitgereikt aan de scholen (en de leerlingen) die het het beste hebben gedaan. Iedereen is welkom natuurlijk: leerlingen, vrienden, broers, zussen, ouders, opa’s en oma’s.

14.30 uur            Final Symposium Energy Transition Community (Hoofdpodium)
EnTranCe - diverse fotografie - 3 juni 2015

Studenten werken aan echte energietransitie projecten. Zij presenteren hun ideeën en oplossingen in een aantal korte pitches. Klik hier voor meer informatie.

15.00 uur            Spinning met New Energy (Futureplein)
Waterstof
de toekomst van de energietransitie?
Hannover Messe 2015 - 13, 14 en 15 april 2015
Gasunie New Energy staat voor innovatie op energiegebied. New Energy kijkt met een open blik naar de grote energievraagstukken en zoekt samen met andere partijen naar duurzame oplossingen.

Wout de Groot, manager van New Energy, laat op een beeldende manier zien hoe Gasunie New Energy dit aanpakt en wat het oplevert. In zijn presentatie gaat hij bijvoorbeeld in op de rol die waterstof kan spelen in de energietransitie. Ook laat hij zien in welke andere ontwikkelingen New Energy participeert en wat zijn toekomstplannen zijn.

16.00 uur             Energie-innovatie in het onderwijs (Transitietent)
Projectonderwijs maakt energietransitie concreet

Tijdens je studie al werken aan de energietransitie? Dat gebeurt al op grote schaal. Studenten houden zich in projectonderwijs bezig met allerlei actuele energievraagstukken. Ze bedenken hoe verkeer en vervoer slimmer kunnen. Of hoe je gebouwen energieneutraal kunt maken. Of mensen kunt helpen die hun energiegedrag willen veranderen. Echte praktijksituaties waar je als student je kersverse kennis meteen in de praktijk kunt brengen. In een aantal pitches laten studenten zien wat de verschillende projecten hebben opgeleverd. Het is de eerste keer dat ze de resultaten van hun werk aan een groot publiek tonen.

20.15 uur               Muziek van ORANGE SKYLINE
Foto Orange Skyline-1

Orange Skyline is een Indierock band uit Groningen. Een band met slim in elkaar stekende liedjes, die met een verbijsterende on-Hollandse bravoure worden gebracht. De ritmesectie wil niet anders dan met compromisloze felheid de catchy muziek op een vakkundige manier naar een hoger niveau pompen. Dit wordt gecomplementeerd met een brutaal maar melodieus gitaargeluid. Samen met een vlijmscherpe leadvocal en harmonieuze backingvocals zorgt dat voor een onmiddelijk herkenbaar geluid.

Op het festivalterrein is goede en gevarieerde catering aanwezig. Het festival wordt op beide dagen afgesloten door DJ Collectief MZR.


Op beide dagen is het TransFuture Festival vanaf 12.00 vrij toegankelijk voor iedereen.

Met demonstaties, presentaties, rondleidingen en een energiemarkt waar je zelf actief bezig kunt zijn met energie! En natuurlijk met lekker eten, drinken en goede muziek van o.a. Elske de Wall en Orange Skyline! Download hier de flyer.

shutterstock_107078087-1
Het TransFuture Festival 2015 is een tweedaags evenement van EnTranCe en de Hanzehogeschool Groningen in samenwerking met diverse bedrijven en instellingen.

Het TransFuture Festival 2015 vindt plaats op donderdag 18 en vrijdag 19 juni 2015
op het terrein van:

Zernikelaan 17 in Groningen.

Voor meer informatie:
info@en-tran-ce.org

Twitter

More tweets