Archive Press

Programma

09.00

Dialoogtafels ‘Hoe laten wij energie-onderwijs en energie-MKB beter op elkaar aansluiten?’
De dialoogtafels vallen onder het project ‘Human Capital voor de Energietransitie’ en hebben als doel om een samenwerking tot stand te laten komen om zo de toekomstige arbeidsmarktvraag van ondernemingen in de Noord-Nederlandse energiesector beter te laten aansluiten met het aanbod vanuit de Noord-Nederlanfse energie-onderwijsketen, in MBO, HBO en WO. Dit wordt georganiseerd door de New Energy Coalition samen met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

12.00

De Testrijders door de provincie Groningen en gemeente Groningen
Testrijders Groningen komt er aan! In samenwerking met de Provincie en Gemeente Groningen lanceert Natuur & Milieu het project Testrijders in de gemeente Groningen. Tien ambassadeurs gaan 24 maanden zoveel mogelijk bekendheid geven aan elektrisch autodelen. Ze delen hun auto en ervaringen en steken daarmee meer mensen aan om over te stappen op deze duurzame manier van vervoer. Testrijders Groningen heeft de officiële kick off tijdens het TransFuture Festival in Groningen, waar bezoekers ook zelf een ritje kunnen maken in de elektrisch auto.

12.00

Vergroenjegas.nl: biedt consumenten de mogelijkheid om hun gasgebruik écht te vergroenen
Vergroenjegas.nl is een nieuwe website, waarop je écht groen gas kan kopen. Lokaal geproduceerd groen gas van de boer om de hoek of van de lokale afvalverwerker. CO2-neutraal en 100% duurzaam. Vergroenjegas.nl biedt producten op maat, voor elke portemonnee. Voor circa 6 euro kun je bijvoorbeeld een heel jaar groen koken. Je kunt ook kiezen voor groen douchen of stoken, of een bepaald aantal kuub groen gas. Op Vergroenjegas.nl komen producenten, handelaren en consumenten samen, en worden prijzen bepaald door marktwerking. De Nederlandse autoriteit Vertogas ziet er op toe dat het gas dat wordt verhandeld écht groen is. Meer weten? Kijk op vergroenjegas.nl

12.00

Innovatiemarkt
Een businessto-businessmarkt waarbij allerlei energie-innovaties en ideeën gepresenteerd worden. Kleine greep uit de deelnemers:

15.00 – 17.00

Programma Gemeente Groningen: Groningen in transitie – Groningen Geeft Energie – Wasaweg Energieneutraal
In de Energy Barn is er vanaf 15.00 een vol programma van de gemeente Groningen. Vanaf 15.00 is de inloop met een presentatie over het energie in de gemeente Groningen. Dan volgt het volgende programma:

15.30

Final Symposium Innovatiewerkplaats Energy Transition
Tijdens het Final Symposium presenteren 54 derde- en vierdejaarsstudenten de resultaten en aanbevelingen uit hun onderzoeksprojecten. Een mooie gelegenheid voor betrokkenen en geïnteresseerden om zich te laten bijpraten over duurzame mobiliteit, de energietransitie van huishoudens en tal van andere ontwikkelingen. Deze 25 projecten zijn allemaal gericht op de energietransitie en geclusterd in drie thema’s: Sustainable Mobility, Local Communities en Sustainable Buildings. De studenten werken in een team (multilevel/multidisciplinair) aan hun opdracht en hebben de onderwerpen vanuit meerdere invalshoeken bestudeerd; technisch en juridisch maar ook economisch en sociaal.

17.00

Groen-gas Barbecue – Lekker eten op een duurzame manier.
Tijdens het TransFuture Festival is er de gehele dag door eten en drinken verkrijgbaar via de munten die kunnen worden gekocht. Om 17.00 pakken we groot uit met een groen-gas barbecue. Een volledig duurzame barbecue waarbij in een informele setting gegeten wordt door iedereen die op het festival aanwezig is. Munten hiervoor zijn verkrijgbaar op het festivalterrein.

19:00

Barn Talk door Diederik Samsom ‘Hoe komen we van onze aardgasverslaving af?’
Speciaal voor het TransFuture Festival presenteren we een midzomeravond-editie van de BarnTalks, verzorgd door Diederik Samsom. De oud-PvdA leider heeft zich sinds vorig jaar volledig toegelegd op de energietransitie. Samsom heeft van het kabinet de opdracht gekregen ervoor te zorgen dat in 2030 zeker twee miljoen Nederlandse huizen van het aardgasnet af zijn. Hij is adviseur en commissaris bij het staatsenergiebedrijf EBN en daarnaast onderhandelaar voor het Nederlandse klimaatakkoord. Nederland moet volgens Samsom overstappen op andere energie zoals geothermie, ofwel aardwarmte. Hierbij wordt water van grote diepte uit de ondergrond opgepompt. ”Iedereen weet dat aardgas geen toekomst heeft”, zegt Samsom. De gevolgen door de Groningse aardbevingen geven volgens Samsom ”extra urgentie” bij het afscheid nemen van aardgas.

21.00

Einde TransFuture Festival 2018

Twitter

More tweets